در ابتدا نوزادان به 3 وعده غذایی در روز احتیاج ندارند. نوزادان دارای معده های کوچک هستند ، بنابراین با مقادیر کمی از مواد غذایی (فقط چند قطعه یا یک قاشق غذاخوری غذا) شروع کنید. زمانی را انتخاب کنید که کودک شما خیلی خسته نباشدو برای شما هم مناسب باشد. قبل از غذای جامد شیر خود را به آنها پیشنهاد ندهید زیرا در صورت پر بودن معده شان ممکن است علاقه ای به غذا نداشته باشند اما منتظر نمانید تا خیلی گرسنه باشند. وقت زیادی بگذارید و بگذارید کودک شما با سرعت خودش پیش برود. غذاهای مختلفی را ارائه دهید ، حتی غذاهایی که کودک شما قبلاً آن را رد کرده است. برای اینکه کودک شما غذای جدید یا بافت جدیدی را بپذیرد ، حداقل 10 بار یا بیشتر زمان به او بدهید. همچنان یادتان باشد شیر مادر یا شیر خشک باید نوشیدنی اصلی آنها در سال اول تولدشان باشد.
غذاهای اول
شاید بخواهید با سبزیجات و میوه ها شروع کنید. ساقه های خرد شده یا نرم پخته شده جعفری ، کلم بروکلی ، سیب زمینی ، سیب زمینی شیرین ، هویج ، سیب یا گلابی را امتحان کنید. سبزیجات شیرین مانند کلم بروکلی ، گل کلم و اسفناج را هم در لیست بگذارید. این کار به کودک شما کمک می کند تا به طیف های مختلفی از چاشنی ها (به جای شیرین ترین ها ، مانند هویج و سیب زمینی شیرین) عادت کند . قبل از دادن آن به کودک اطمینان حاصل کنید که هر غذای پخته ای درست سرد شده است.
غذاهای حاوی آلرژن (مانند بادام زمینی ، تخم مرغ ، گلوتن و ماهی) را می توان از حدود 6 ماهگی ، 1 بار به مقدار کم معرفی کرد تا بتوانید هرگونه واکنشی را مشاهده کنید.
شیر گاو از حدود 6 ماهگی در پخت و پز یا مخلوط کردن با مواد غذایی قابل استفاده است ، اما تا 1 سالگی کودک ، نباید به عنوان نوشیدنی برای او مصرف شود.
فرآورده های لبنی پر چرب ، مانند پنیر پاستوریزه و ماست ساده را از حدود 6 ماهگی می توان شروع کرد. محصولات بدون قند اضافه را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید ، نوزادان نیازی به نمک یا شکر اضافه شده به غذای خود ندارند.
غذاهای انگشتی
به محض اینکه کودک شما غذاهای جامد را شروع کرد ، آنها را تشویق کنید که خودشان در وعده های غذایی درگیر شوند و از تماشا ، نگه داشتن و اکتشاف غذا لذت ببرند. بگذارید وقتی می خواهند با انگشتان خودشان تغذیه کنند. این کار به پیشرفت مهارت های حرکتی خوب و هماهنگی بین چشم و دست کمک می کند. کودک شما می تواند به شما نشان دهد که چقدر می خواهد غذا بخورد .
ارائه غذاهای انگشتی کودک در هر وعده غذایی روش خوبی برای کمک به آنها در یادگیری غذا خوردن است. غذای انگشتی مواد غذایی است که به اندازه کافی خرد شده است تا کودک شما بتواند کمی ن را در مشت خود نگه دارد. با غذاهای انگشتی که به راحتی در دهانشان له و نرم می شود شروع کنید و به مدت طولانی کافی است که این روش را ادامه دهید.
نمونه هایی از غذاهای انگشتی:
- سبزیجات پخته شده نرم مانند هویج ، کلم بروکلی ، گل کلم ، جعفری ، کدو پروانه ای
- میوه (نرم یا پخته شده بدون اضافه کردن شکر) مانند سیب ، گلابی ، هلو ، خربزه ، موز
- تکه های قابل برداشت آووکادو
- غذاهای نشاسته ای پخته شده مانند سیب زمینی ، سیب زمینی شیرین ، کاساوا ، ماکارونی ، رشته فرنگی ، برنج
- حبوباتی مانند لوبیا و عدس
- ماهی بدون استخوان
- تخم مرغ سفت
- گوشت بدون استخوان ، مانند مرغ و گوسفند
- تکه های پنیر سفت و پر چرب پاستوریزه (گزینه های نمکی پایین تر را انتخاب کنید)
تغذیه کودک: از 7 تا 9 ماه
کودک شما علاوه بر غذای معمولش ( شیر ) که احتمالا در روز 4 نوبت می باشد (به عنوان مثال در هنگام بیدار شدن از خواب ، بعد از ناهار ، عصر و قبل از خواب) به تدریج به سمت خوردن 3 وعده غذایی در روز (صبحانه ، ناهار و چای) حرکت می کند. . از آنجا که کودک شما غذاهای جامد بیشتری می خورد ، ممکن است در هر وعده شیر کمتری بخورد یا یک وعده شیر را حتی حذف کند. به تدریج میزان و تنوع غذایی که به کودک خودتان ارائه می دهید را افزایش دهید تا از انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدنش اطمینان حاصل کنید.
سعی کنید در هر روز از غذاهای حاوی آهن مانند گوشت ، ماهی ، غلات صبحانه غنی شده ، سبزیجات سبز تیره ، لوبیا و عدس قرار دهید.
رژیم غذایی کودک شما باید شامل موارد زیر باشد:
- میوه و سبزیجات از جمله غذاهای دارای طعم های تلخ مانند کلم بروکلی ، گل کلم ، اسفناج و کلم
- سیب زمینی ، نان ، برنج ، ماکارونی و سایر غذاهای نشاسته ای
- لوبیا ، ماهی ، تخم مرغ ، گوشت و سایر منابع پروتئینی غیر لبنیاتی
- محصولات لبنی ، مانند ماست ساده و پنیر (گزینه های نمکی پایین تر را انتخاب کنید)
تهیه غذاهای انگشتی به عنوان بخشی از هر وعده غذایی به تشویق نوزادان برای تغذیه خود ، ایجاد هماهنگی دست و چشم و یادگیری جویدن و بلعیدن قطعات غذایی نرم کمک می کند.
به یاد داشته باشید ، نوزادان نیازی به نمک یا شکر اضافه شده به غذای خود ندارند.
تغذیه کودک از 10 تا 12 ماه
کودک شما باید علاوه بر شیر خود ، روزانه 3 وعده غذایی (صبحانه ، ناهار و شام ) بخورد. در حدود این سن ، ممکن است کودک شما روزانه 3 وعده شیر بخورد (مثلاً بعد از صبحانه ، بعد از ناهار و قبل از خواب). نوزادان شیرخوار با تغییر در مصرف مواد غذایی ، شیر مصرفی خود را کاهش می دهند.
در حال حاضر ، کودک شما باید از طیف گسترده ای از سلیقه ها و بافت ها لذت ببرد. آنها باید بتوانند طیف گسترده تری از غذاهای انگشتی را مدیریت کنند و به طور فزاینده قادر به برداشتن قطعات کوچک غذا و انتقال آنها به دهان خود باشند.
آنها با اطمینان بیشتری از یک فنجان استفاده می کنند.
ناهار و شام می توانند شامل یک غدای اصلی و یک دسر لبنیاتی میوه ای یا شیرین نشده باشد تا الگوهای غذا خوردن را به افراد بالای 1 سال نزدیکتر کنند. با رشد کودک ، غذا خوردن در کنار هم به عنوان یک خانواده ، آنها را ترغیب می کند تا عادات غذایی خوبی داشته باشند.
تغذیه کودک: از 12 ماه
کودک شما اکنون 3 وعده غذایی در روز خواهد داشت که حاوی انواع غذاهای مختلف از جمله موارد زیر است:
- حداقل 4 وعده غذای نشاسته ای مانند سیب زمینی ، نان و برنج
- حداقل 4 وعده میوه و سبزیجات در روز
- حداقل 350ml شیر یا 2 وعده لبنیات (یا جایگزین)
- حداقل 1 وعده در روز پروتئین از منابع حیوانی (گوشت ، ماهی و تخم مرغ) یا 2 وعده از منابع گیاهی ( لوبیا ، نخود و عدس)
همچنین ممکن است کودک شما بین وعده های غذایی به 2 میان وعده سالم نیاز داشته باشد.
میان وعده های سالم:
- میوه های تازه مانند سیب ، موز یا تکه های کوچکی از گلابی نرم رسیده ، پوست کنده یا هلو
- سبزیجات پخته شده یا خام ، مانند گل کلم بروکلی ، هویج یا خیار
- ماست پرچرب پاستوریزه
- پنیر (گزینه با نمک پایین )
- نان تست
- کیک های برنج یا کیک ذرت
سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که همه نوزادان تا 2 سال یا بیشتر از شیر مادر تغذیه شوند.
شما می توانید شیر مادر را تا زمانی که مناسب هر دو نفر باشد ادامه دهید ، اما کودک شما به شیر مادر کمتر نیاز دارد تا بتواند غذاهای بیشتری را به بدنش برساند.
کودک شما هم اکنون می تواند شیر گاوها را بنوشد. محصولات لبنی پر چرب را انتخاب کنید ، زیرا کودکان زیر 2 سال به ویتامین ها و انرژی اضافی موجود در آنها نیاز دارند.
از 2 سالگی اگر تغذیه خوبی دارند و به خوبی رشد می کنند ، می توانند شیر نیمه چرب مصرف کنند.
از 5 سالگی ، شیر با چربی 1٪ خوب است.
شما می توانید از سن 1 سالگی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل ، به فرزندتان شیر غلیظ نشده با کلسیم ، مانند سویا ، جو دوسر یا نوشیدنی بادام هم بدهید.
به کودکان زیر 5 سال نباید بخاطر میزان آرسنیک موجود در این محصولات ، نوشیدنی برنج داده شود.